Syömishäiriöliitto - SYLI ry In English
På Svenska
 
Älä laihduta -päivä 6.5.
 
Ajankohtaista

6.5.2018
Älä laihduta -päivä seuraavan kerran vuonna 2018Sinut on haastettu!
Lähde mukaan kehopositiivisuuden rintamaan.Älä laihduta -päivä FacebookissaÄlä laihduta -päivän video "Minä olen hyvä..."
Painorauhan julistus (PDF)


Älä laihduta -päivän lupauskortti:
- PDF-tiedostona
- JPG-kuvana

Älä laihduta -päivän rintamerkki JPG-kuvana
Huoneentaulu, ruokailutila
Huoneentaulu A5

 

Syömishäiriöliitto-SYLI ry jäsenyhdistyksineen viettää Älä laihduta -päivää 6.5.

Laihdutus- ja painovapaa päivä

Laihduttamisesta on tullut jokapäiväistä. Naisista valtaosa on laihduttanut ja yhä nuoremmat tytöt kertovat yrittäneensä laihduttaa. Pojat ja miehetkään eivät säästy laihduttamiskeskusteluilta. Monet uskovat, että olisivat onnellisempia, jos olisivat hoikempia. Ikään kuin ihmisessä ei olisi muita tärkeitä ominaisuuksia.

Laihuudesta on tullut ihailtu itseisarvo: suurimmat pudottajat ja eniten laihtuvat ovat suuren yleisön silmissä sankareita. Meidän kulttuurissamme laihuuteen on alettu liittää määreitä kuten tehokkuus ja menestys. Lihavuuteen puolestaan liitetään laiskuus ja aikaansaamattomuus, jopa tyhmyys. Samanaikaisesti tämän laihuuden ihannoinnin kanssa, ylipaino ja lihavuus ovat Suomessa ja muissa länsimaissa lisääntyneet. Yhä useammat elävät tilanteessa, jossa eivät saa olla tyytyväisiä omaan kehoonsa, koska heidän "kuuluu" olla toisenlaisia. Heidän "kuuluu edes yrittää" laihduttaa.

Laihduttamiseen liittyvistä riskeistä puhutaan vähän, vaikka laihduttaminen tapahtuu usein kovin epätervein keinoin: paastotaan, pantataan, rääkätään kehoa ja mieltä. Tästä syystä laihduttamisen onnistumisprosentti on huono, ja suurin osa paljon painoaan pudottavista saa kilonsa takaisin. Laihduttaminen voi olla myös pakkomielteenomaista ja aiheuttaa jatkuvaa syyllisyyttä ja epäonnistumisen tunnetta. Laihduttaminen voi laukaista myös syömishäiriön. Kaikki, jotka laihduttavat eivät sairastu syömishäiriöön, mutta riskeistä on hyvä olla tietoinen. Laihduttaminen ei kuulu lapsille eikä nuorille. Ei oikein aikuisillekaan. Hyvinvointi sen sijaan kuuluu kaikille. Paino ja laihuus eivät ole ensisijaisia terveiden elintapojen mittareita. Hyvä olo ja hyvä mieli, jaksaminen sekä muut kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kertovat "mittarit" kertovat terveydestä enemmän.

Kansainvälisen Älä laihduta -päivän tarkoituksena on herätellä ihmisiä kyseenalaistamaan laihduttamiseen ja painoon liittyviä päähänpinttymiä ja pakkomielteitä. Toivomme, että edes yhtenä päivänä vuodessa jokainen voi ja saa hyväksyä kehonsa sellaisena kuin se on. – Ei ole olemassa yhtä oikeaa kehonmuotoa ylitse muiden.

Älä laihduta -päivänä keskustellaan hyvinvoinnista ja terveydestä, joiden lähtökohtana ja päämääränä ei ole laihtuminen. Älä laihduta -päivä viestii, että ihminen voi elää terveellisesti ja olla terve koosta riippumatta. Älä laihduta -päivänä julistetaan painorauha (Painorauhan julistus PDF:nä). Älä laihduta -päivänä muistetaan myös syömishäiriöön sairastuneita.

***

Kansainvälisen Älä laihduta -päivän (International No Diet Day) perustaja on Mary Evans Young, jolla on omakohtainen kokemus syömishäiriöstä. Young johtaa Diet breakers -nimistä ryhmittymää Briteissä. Älä laihduta-päivän symbolina on vaaleansininen nauha.

Älä laihduta -päivä järjestettiin ensimmäisen kerran 1992. Suomessa Älä laihduta -päivän on lanseerannut Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry (nykyisin Lounais-Suomen – SYLI ry), joka kampanjoi asian puolesta ensimmäistä kertaa vuonna 2008. Valtakunnallisena päivää on vietetty vuodesta 2010.   
» Tukipuhelin 02 251 9207. Yhteystiedot