Syömishäiriöisen rituaalit kylässä

Tämä palsta on tarkoitettu syömishäiriöön sairastuneiden omaisille ja läheisille.

Valvoja: Palsta-Admin

Alueen säännöt
Älä postita tänne painoja, painoindeksejä, vaatekokoja, lihottuja tai laihduttuja kilomääriä eikä ruokamääriä. Lue foorumin säännöt Ylläpitäjän tiedotteista.

Syömishäiriöisen rituaalit kylässä

ViestiKirjoittaja Kokkipoika » 14.04.2017, 14:40

Saan vieraakseni muutaman kuukauden välein kumppanini siskon joka sairastaa syömishäiriötä, aikuinen nainen siis, ei mikään teini. Omien juttujensa mukaan on siitä jo kovasti parantunut, ei kyllä vain näytä sille.
Kun hän tulee käymään, pitemmän matkan päästä, niin on ilman muuta selvää että silloin aterioimme yhdessä. Ihan joka vierailulla kun tämä käly tulee ovesta sisään, hän säntää ensimmäisenä vessaan. Okei, no siinä ei ole välttämättä mitään kummallista. Mutta kun alan kattamaan pöytää, hän menee sinne taas ja silloin on pidemmän ajan. Kuulen selvästi miten hän kilisyttää pumpuli- tai vanupuikko purkkeja. Minulla nämä ovat lasisia, lasisella hyllyllä ja purkeissa on kiliseviä helmiä koristeena. Viimeksi avasi taas myös lääkekaapin, siinä kun on nariseva sarana. Aterian alussa hän juo monta lasillista vettä, sanoo aina että söi vasta esim pizzaa, oliiveja, graavikalaa ja se janottaa ihan hirveästi. En voisi ikinä kuvitella että hän tällaisia söisi, kun ei muutenkaan syö ikinä oikein mitään.
Mietin vain, että mitä hän tekee pumpulilla, vanupuikoilla, lääkekaappiin kurkistelemalla. Meillä on kyllä vatsan toimintaa edistäviä lääkkeitä kaapissa mutta en ole katsonut enkä laskenut onko niitä hävinnyt. Voiko olla että hän esim syö pumpulia ennen ateriaa, tai syö pumpulit vanupuikoista?
Ruokailukin on yhtä pomppimista, vaihtelee tarjottua ruokaa johonkin muuhun, esim. salaatti ei kelpaa, nousee etsimään pelkkää tomaattia jne. Täyttää vesilasiaan uudelleen ja uudelleen hanan alla, kannussa oleva on liian kylmää tai liian lämmintä. Kahvilla kyselee eikö ole kahvin kanssa vaikkapa tummaa leipäpalaa tai muuta. Ilmeisen hermostunut?
Vessa kutsuu kohta myös aterian jälkeen ja taas menee pitkän aikaa sielä.
Pitääkö olla huolissaan? Itseäni enemmän kyllä ärsyttää suunnattomasti. Seuraavan kerran ainakin piilotan varalta pumpulit ja muut, putsaan lääkekaapista kaiken houkuttelevan.
Kokkipoika
 

Re: Syömishäiriöisen rituaalit kylässä

ViestiKirjoittaja Palsta-Admin » 21.04.2017, 15:09

Vaikea tietää, mitä hän tekee vessassa, mutta ruokailutilanne (ja ehkäpä muukin siinä tilanteessa) näyttäisi ahdistavan häntä hyvin paljon, ja luultavasti selvitäkseen ahdistuksesta hän tekee tätä hermostuttavaa oheistoimintaa. Mainitsemasi tekemiset kuulostavat minun korvissani ahdistuneen käyttäytymiseltä. Oletko jutellut kumppanisi kanssa tästä? Onko hän huomannut saman? Mitä mieltä hän on?

Toisen hermostunut käyttäytyminen varmasti hermostuttaa itseäkin, se on luonnollista, mutta ehkä tässä on hyvä muistaa, että hänellä on luultavasti paljon pahempi olo kuin sinulla. Runsas veden juominen ja ruokaan liittyvät jutut kyllä saattavat viitata siihen, että syömishäiriö vielä määrää hänen käyttäytymistään. Tiheät vessassakäynnit taas voivat johtua myös ihan fyysisistä syistäkin; hermostuttavat, ahdistavat tilanteet aiheuttavat monille ripulia tai tunteen, että on pakko päästä vessaan (ei välttämättä ole mitään tekemistä syömishäiriön kanssa).

Suosittelisin, että juttelisit tästä kumppanisi kanssa ja miettisitte yhdessä, miten tekisitte tilanteesta mahdollisimman rennon. Ehkä ateria heti vierailun alussa on kälyllesi ahdistavaa ja voisitte siirtää sitä myöhemmäksi. Mitä muuta voisitte tehdä, jotta kälysi tuntisi olonsa rennommaksi eikä hänen tarvitsisi paeta vessaan tuon tuostakin? Entä miten voisit helpottaa omaa oloasi, ettet ota hänen vierailusta hirveästi paineita?
Terveisin, Palsta-Admin

Tuu SYLIIN - Liity jäseneksi!
Avatar
Palsta-Admin
Site Admin
 
Viestit: 1928
Liittynyt: 06.12.2004, 12:54
Paikkakunta: Turku


Paluu Läheisten palsta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa